Thursday, 8 November 2012

Kata Semangat !


"Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.


Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa 



menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup."





! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Wednesday, 26 September 2012

Ujian dari ALLAH !

Assalammualaikum...:)



Waa.. waa.. lama sudah rasanya aku tak menaip entry. Sejak masuk sahaja semester baru ni kehidupan kembali seperti tidak berapa terurus. Assignment semakin menunggu giliran untuk di siapkan. Tetapi tuannya seperti nampak tidak nampak sahaja ! HAHA

Tiga minggu di semester lima ini semakin lama semakin banyak dugaan yang menimpa. Di saat kita hilang semangat. Di mana kita berputus asa untuk meneruskan pengajian IBU BAPA, kawan-kawan, keluarga datang memberikan kata-kata semangat untuk kita lebih bersemangat meneruskan kehidupan sebagai seorang pelajar.

Satu persatu ujian yang diberikan. Ambillah ia dari sudut positif. Dengan ujian yang diberikan kepada kita, kita akan lebih kuat dan tabah serta sabar menghadapi dugaan tersebut. Dan pastinya pelbagai soalan kenapa terlintas di fikiran kita semua. 


-Barangkali engkau juga merasakan bahawa terlalu berat untuk menanggung semua dugaan ini, dan terlintas “KENAPA UJIAN SEBERAT INI ?” 


INGATLAH !



"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286


DAN !


"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." 


p/s Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. ^_^


Wassalam.


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Tuesday, 18 September 2012

Sunday, 16 September 2012

" Jom Tingkatkan Followers Sampai Lebam "

Assalammualaikum kawan !

Waa dah lama rasanya xjoin segmen !

Nak join click banner ok ?


Followers : 319


ok done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Monday, 10 September 2012

Mutiara Kata Di Malam Hari


"Hidup memerlukan pengorbanan.

pengorbanan memerlukan perjuangan. 

perjuangan memerlukan ketabahan. 

ketabahan memerlukan keyakinan. 

keyakinan pula menentukan kejayaan. 

kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

! New Semester !

Assalammualaikum.


peaceeee yo.. ^_*


Ehsan GoogLe

Pasti ramai student IPTA dah memulakan kembali kehidupan mereka seperti biasa setelah hampir 3bulan menggoyangkan kaki serta menternak lemak-lemak. HAHA 10sept2012 semester baru akan bermula dan bersiap sedialah anda dari segi mental dan fizikal untuk memulakan kembali rutin anda sebagai student ! ok FULLSTOP ! say HELLO to assingnment ? lecture ? tutorial ? test ? quiz ? and of course FINAL ! 

Bersediakah anda ?  - Kaki diatas kepala di bawah sambil gerak-gerakkan mata ^_* - Lu pikirlah sendiri !

Semua student dah pulang ke universiti masing-masing tapi aku ? hehe Masih lagi di rumah menghabiskan sisa-sisa baki yang masih lagi berbaki. Disebabkan isnin tak ada kelas jadi selasa pulanglah aku ke universiti tercinta mungkin !

Haiiiiyyy merepek sudah ni. Haa semester baru pasti azam pun baru kan ? tapi last-last still the same. Poyo je tekad nak siapkan assignment awal-awal before due date but hampehhhh jaaaaa kan ? biasalah student katakan. Last minit itu perkara biasa. Time tulah nak test time tulah nak siapkan assignment punya. tidur tu pasti tak cukup lah itu juga dah biasa. HAHA

Esok ada 3kuliah. First day in new semester. Hope ! Everything gonna be fine. Goodluck juga untuk korang yang dah start kelas tu. Fighting ! 

Selamat malam !

Wassalam... ^_^



! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Thursday, 6 September 2012

Bermulanya Pertemuan Dan Diakhiri Perpisahan !



Fitrah di dunia setiap berlakunya pertemuan pasti akan di akhiri dengan sebuah perpisahan. Mungkin mudah untuk mengatakan perpisahan tetapi di dalam hati apa yang kita rasa akan perpisahan itu tak semudah seperti yang mereka lihat. 

Tiada manusia yang tidak sedih dengan sebuah kehilangan.  Tapi  yakinlah ALLAH telah MENULISKAN yang TERBAIK untuk kita. Usah terlalu BERDUKACITA kerana ALLAH tidak akan menzalimi hambaNYA. Di saat pertemuanmu dengan seseorang, persiapkan diri menghadapi perpisahan dengannya suatu hari nanti.

Saat perpisahan terjadi, kita harus terimanya kerana sesungguhnya di dunia ini tak ada yang kekal dan abadi. Tak mudah untuk mengungkapkannya dengan perkataan saat perpisahan itu benar-benar terjadi. Apatah lagi apabila kita kehilangan seseorang yang kita sayangi. Kita kehilangan ayah, ibu, sahabat. atok. nenek dan sesiapa sahaja ynag kita sayangi. Kehilangan itu akan mengimbau kembali kenangan-kenangan bersama mereka yang sudah pasti terpahat dihati kita. 

Namun, hakikatnya hidup terlalu singkat untuk di habiskan dengan memikirkan segala jam yang telah lepas. Bangkitlah meneruskan kehidupan kita yang masih berbaki ini. Ingatlah ALLAH. Dunia ini hanya sementara sahaja buat kita. ALLAH hanya pinjamkan mereka untuk kita merasa nikmat bahagia itu. Hanya doa buat mereka. 

Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Wednesday, 5 September 2012

! Semester Lima !

assalammualaikum semua !

Hai korang !

Sihat ke ? 

4... 3... 2... 1... 0... Hari lagi diri ini bakal meninggalkan rumah setelah sekian lama rumah manis rumah !

Mak... Abah... boleh tak kalau tak nak balik Nilai ? Nak stay je kat rumah means that ulang-alik dari rumah tooo kampus ? boleh tak ? 

Kau ni dah ke kenapa ! Haha dengan tegasnya mereka mengatakan TAKBOLEH !  Kau ingat Nilai-Klang 10 minit dah sampai haa ?  huhu

Jam menunjukkan pukul 12 tengah malam dan aku masih lagi di depan laptop untuk mengetahui kisah2 hangat gitu ! ok tipu je ye. HAha

O6sept2012

Aku telah mendaftar kursus untuk semester5 ! Waaaa ! Gua dah TAHUN 3 beb ! Xsangka. Rasa macam semalam je baru pergi daftar masuk universiti. HAHA

Status : Registered

21jam kredit ! 7subjek !

Dan timetablenya begini.

Sungguh tak ku duga dan ku sangka sebab ?

1. Khamis dan jumaat kelas full sampai malam. Meaning that, aku tak boleh balik hari jumaat. Dan nampak gayanya hobi balik setiap minggu perlu dipertimbangkan ! huhu

Apa pun redha sajalah !

Haa thats my courses and my timetable for this 5sem !

Jom Checkitout..hehe



Hope nanti bolehlah tukar timetable itu.

Tak nak kelas malam. pleasee. :"(

Selamat kembali menunaikan kewajipan anda sebagai student kembali setelah hampir 3bulan bercuti !

Bye3 rumah ! Say hello Universiti ! hehe

Wassalam.


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Saturday, 1 September 2012

Segmen Up Follower & Tambah Kenalan Part 3



Tamat :  10 SEPTEMBER 2012, JAM 2 PETANG

NuRuL blogger dari Selangor.

Follower seramai 289 orang.

Ok done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

" WOULD YOU LIKE TO FOLLOW ME ? "


Mangsa Tag : wana wazm

ok Done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Thursday, 30 August 2012

Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !




Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-55 !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Wednesday, 22 August 2012

wordless Wednesday #11




- Renung-renungkan dan Selamat Beramal -


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Saturday, 18 August 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433H !

Hai ! 

Assalammualaikum semua...

Waa Waa mesti ramai yang dah pulang ke desa kan ?

Disebabkan aku anak jati selangor jadi tak payah susah-susah nak pikir nak balik raya.

As simple as that my first day in eid. ^_^

Di kesempatan ini, NuRuL ingin memohon maaf kepada anda-anda semua jika ada terkasar bahasa terlanjur bicara dan seangkatan dengannya.

Dan maaf atas penggunaan aku pada mereka yang lebih tua.

0-0 lah ye ?

Hati-hati taw korang ! 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. :)


Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Friday, 17 August 2012

Ramadhan Hampir Ke Penghujungnya !




Ramadhan bakal meninggalkan kita semua...

Adakah Ramadhan akan datang akan kita temuinya lagi ?

Semoga ianya bukan ramadhan terakhir buat kita...

Sehari sahaja lagi untuk kita menyempurnakan ibadah itu...

Haa ! Jangan Lupa bayar zakat taw !

Dan tunaikan kewajipan anda sebagai muslim...

Peringatan buat diri saya juga... ^_^

Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Tuesday, 14 August 2012

wordless Wednesday #10



*** Anything happen for a reason. Be positive !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Saturday, 11 August 2012

Segmen : Jom Join Bloglist Nurul




Cepat2 join taw korang !

11 OGOS 2012 - 9.15 MALAM ni tamat taw !

FB id 

ok done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Friday, 10 August 2012

"Saya Nak Duit Raya dari Fatin Diana"


"Saya Nak Duit Raya dari Fatin Diana"

ok done !

! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Segmen: Aku Terjah! Aku Follow! Apakah itu?

Assalammualikum..

Selamat berpuasa ke-21...

Haa jom join segmen lagi !


Tapi before tu kena jawab soalan ni dulu !

kenapa aku terjah ? 
- Sebab aku suka blogwalking sambil tengok3 blog2 y cantik2 korang tu !

Kenapa aku follow ?
- Sebab entry korang best n blog korang cantik !

dan lastly aku tag ?




ok done !

p/s maaf saya tak tahu macam mana nak amik url header dorang n ada yang tak ada header..


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Thursday, 9 August 2012

10 malam terakhir !

Sumber Pakcik Google

Ramadhan hampir sampai ke penghujungnya. Begitu pantas masa ini berlalu. Sedar tak sedar kita sudah pun sampai ke fasa yang ketiga. Alhamdullilah syukur kehadrat Illahi, kerana aku masih lagi berada di sini untuk menjalani perintah-Mu.

Dan pasti waktu-waktu begini kita sibuk dengan persiapan hari lebaran kan? Sibuk dengan baju raya, kuih raya, dan semuanya tentang raya. Kanak-kanak kecil seronok bermain mercun dan bunga api. 

Tetapi di saat akhir bulan ramdhan ini ada satu malam yang dinamakn malam Lailatul Qadar.

Sesungguhnya , pada sisa Ramadhan yang terakhir inilah Rasulullah SAW meningkatkan amal ibadahnya lebih hebat daripada kebiasaan Baginda pada bulan-bulan lain dengan Qiamullail, iktikaf dan sebagainya.

Firman Allah SWT :

“Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Qur’an) ketika Lailatul Qadar (malam kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu? Lailatul qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.” (Al-Qadr: 1-5)

Dalam surah ini kita melihat kelebihan malam al-Qadar iaitu;
# Ia merupakan malam penurunan al-Quran. 
# Menurut Ibnu 'Abbas; penurunan yang dimaksudkan ialah penurunan al-Quran secara sekaligus dari Luh Mahfudz ke Baitil-'Izzah yang terdapat di langit dunia/pertama. 
# Setelah itu barulah diturunkan berperingkat-peringkat kepada Rasulullah s.a.w. selama 23 tahun.
# Beramal pada malam al-Qadar lebih baik dari beramal selama seribu bulan (iaitu 83 tahun 4 bulan) yang tidak terdapat di dalamnya malam al-Qadar.
# Pada malam itu, Jibril dan juga para malaikat turun ke langit dunia atau ke bumi dengan membawa kebaikan dan keberkatan yang ditetapkan Allah untuk tahun tersebut hingga datang malam al-Qadar berikutnya. 
# Menurut Imam Ibnu Kathir; "Banyaknya malaikat yang turun pada malam al-Qadar adalah kerana banyaknya keberkatan malam tersebut. 
# Para malaikat turun bersama turunnya berkat dan rahmat sebagaimana mereka turun tatkala mendengar bacaan al-Quran, mereka melingkungi halaqah-halaqah zikir dan mereka membentangkan sayap-sayap mereka kepada orang yang keluar mencari ilmu untuk membesarkannya".
# Malam al-Qadar itu penuh dengan kesejahteraan hingga terbit fajar, yakni; pada malam tersebut Allah tidak mentakdirkan melainkan perkara-perkara yang baik, selamat dan sejahtera.
# Ada ulama' berpendapat; pada malam al-Qadar itu para malaikat yang turun akan mengucap salam kepada sekelian orang beriman yang mereka temui sama ada lelaki atau perempuan.

تحرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي الْعَشْرِ الأَوَاْخِرِ مِنْ رَمَضَاْنَ
"Carilah lailatul-Qadar pada sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadhan"

Wassalam...


 *** Mudah-mudahan kita dapat bertemu dengan malam itu.. InsyaALLAH..

Sumber : iloveislam


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Segmen: Blogwalking sambil follow

Jom join segmen lagi !


ok done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Segmen "Syoknya Blogwalking bersama Aisyah Humaira"

Hai korang2.

Sihat tak?


Korang nak join click je banner tu ok !

Done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Pencarian Blogger Aktif #2 Oleh Mialiana.com

Assalammualaikum semua..


Pencarian Blogger Aktif #2
Pencarian Blogger Aktif #2 oleh Mialiana.com
5/8/2012 hingga 12/8/2012

Haa korang2 jomlah join taw !

ok done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Tuesday, 7 August 2012

wordless Wednesday #9



Said : Kawan sejati adalah kawan yang sanggup susah dan senang bersama kita... ^_*


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Sunday, 5 August 2012

Salam Nuzul Al-Quran

Assalammualaikum...

Dengan ini saya mengucapkan Salam Nuzul Al-Quran buat semua..^_^



Semoga hari esok lebih baik dari hari ini..


Akhir kataBacalah Al Quran kerana ia akan menjadi peguambela kita di akhirat nanti
& jadikan Al Quran seperti surat cinta kerna kita selalu gembira bila melihatnya & membacanya & kita selalu merindui untuk membacanya.....

Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Amal Ramadhan by EffyEirra

NuRuL join !

ok done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Segmen : Blogwalking August by Jaja Sutera

Hai korang2 semua !

Laiii.. laiii.. laii...

Join segmen lagi..


Saya tag kamu dan kamu dan kamu

Ok done !

Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Jom Masuk Bloglist OGOS Santai Leeza

Assalammualaikum semua.. 

Jom join sini pulak !



Ok done !

Wassalam..


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Saturday, 4 August 2012

GIVEAWAY : SAYA NAK KAD RAYA 1 !


Saya nak kad raya satu ye !

hehe


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

"Segmen: Jom Tambah Kenalan Di Hari Raya

Assalammualaikum...

Hai semua !

Segmen lagi !

Tuan segmen ajak join maa...

Click banner if nak join ye kawan !


TAMAT: 25 Ogos 2012
(11:59 p.m)

Ok done !

Selamat berpuasa.. ^_*

 Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Giveaway : Saya or Awak yang Bertuah ?

Hai... Hai.. Hai...

Join segmen lagi ?

Eh2 tak tapi saya join giveaway pula !

Saya ? ke ? awak ?

Bertuahnya saya ? ke ? bertuahnya awak ?


Click banner taw if korang nak join !

Saya tag mereka yang bertuah tu...



Ok done !


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

'Segmen Raya : Bloglist Sepanjang Aidilfitri'

Assalammualaikum semua...

Apa kahabar ? 

Sihat ? 

Semoga sihat hendak-NYA..

Hemmm.. disebabkan mood join segmen masih hangat jadi dikesempatan ini NuRuL join segmen lagi !

Korang jomlah join sekali..^_*

Nak join click banner tu taw !


Tarikh tutup : Lepas raya katanya !

Ok done !

Selamat berpuasa.. ^_^

Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Thursday, 2 August 2012

Segmen Ayu : Saya Blogger Dari Selangor

Assalammualaikum semua...

Haa sejak-sejak puasa ni ramai sangat yang buat segmen kan ?

Tugas saya join je ! Hehe 

If korang nak join click banner tu ok kawan ?

Dan terus akan membawa korang ke tempat asalnya. HAHA



Saya tag kamoo  Taqiee Din

Ok done !

Segmen tamat : 12 August 2012
(11.59 p.m)


Selamat berpuasa... ^_^

Wassalam...



! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Dappp... Dupp... Dappp..


Ihsan Google



Bismillahirahmanirahim...

Assalammualaikum semua...

Haa puasa tak tu ?

Amacam cuti ? Sedar tak sedar dah sebulan lebih kan kita bercuti semester bagi student degree macam saya. Kepada yang tak cuti lagi jangan jeles ye ! hehe by the way Selamat berpuasa korang2 tu. Jangan buat-buat lupa tahu ! Kang tak pasal-pasal bangun-bangun pagi pergi buka periuk nasi plak ! isy3

Berbalik kepada topik asal sebenarnya result semester dua bagi sesi 2011/2012 dah pun keluar tadi. Apa perasaan korang bila tunggu result ni ? haiiyaaa tak tahu nak bagi tahu bagaimana rasa dupp..dapp.. dupp... dappp... aihhhh Tetapi yang paling tak suka bila portal pelajar menjadi begitu sibuk sampai frust tak mahu tengok result meyyy. Sampai give up kata tak pelah esok-esok lah aku tengok.. betul ke tak ?

*********


Apabila portal pelajar berjaya aku masuki hangatnya makin terasa dan akhirnya aku sampai menemui result aku tu. Syukur ALHAMDULILLAH walaupan tak dean list tapi ada sedikit peningkatan. Berbaloi dengan usaha yang aku lakukan. Sedikit terkejut apabila last paper pada minggu memecah kepala itu keputusannya agak memuaskan dan seperti tidak disangka-sangka. Serius aku cakap aku main hitamkan je jawapan untuk soalan objektif yang mengandungi 50soalan tu. Disebabkan kekangan masa dan terlampau banyak pengiraan yang panjang aku tidak sempat membelasahnya dan akhirnya aku hanya mampu tawakkal.
Alhamdullilah I got A for Finance paper !

___________________________________________________________

Dan apabila kita membincangkan mengenai result peperiksaan kita, mungkin ada diantara rakan kita yang sedih dan mungkin ada yang gembira. Kepada yang gembira, ucapan tahniah untuk anda ! Kepada yang tidak bernasib baik, INGATLAH ! bahawa gagal sekali tak bermakna kita gagal untuk selamanya. Ambil ia sebagai pengajaran buat kita supaya kita lebih fokus dan berusaha lebih lagi di masa hadapan.

Walau apapun result yang kita perolehi kita patut bersyukur keatas-NYA.  Tingkatkan usaha untuk mencapai yang lebih baik. Setiap ujian pasti ada hikmah dari-NYA.
Aminn~~

Wassalam... ^_^



! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Contest "Sapo Nak Kad Rayo?"

Assalammualaikum...

Alhamdullilah kita masih lagi berpeluang berada di bulan yang mulia ini...

Haa zaman sekarang ni semua nak wish raya minta ampun dan maaf kat mukabuku je..
senang dan cepat..

Tapi kadang-kadang nak juga kad raya !

Korang nak juga kad raya mai join sini click gambar kat bawah tu ye !



Syarat pertanyaan mudah saja !

Saya tag Cik atynn ye !

Ok done !

Tarikh tutup : 15 Ramadhan taw !

Selamat berpuasa.. ^_^

Wassalam... 


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

SEGMEN UP FOLLOWER BY LIEYA SYAIRA

Assalammualaikum...

Join segmen lagi ! hehe

Jangan marah ye !

Nak join click banner ok kawan !



Tamat : O5 Ogos 2012

Done !

Selamat berpuasa... ^_^

Wassalam...


! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !

Wednesday, 1 August 2012

Segmen : Giveaway Raya by shu-sya

Assalammualaikum...

Selamat menunaikan solat terawikh ye kawan !

Join segmen lagi !



Nak join? Click banner ye !

Tamat : 10 Ogos 2012

Done !

Selamat Berpuasa... ^_*

Wassalam...



! Terima Kasih Membaca Entry Ini kawan !